یادداشت ها

همه چیز درباره دعای وسعت رزق و روزی امیرالمومنین سلام‌الله‌علیه

 

از اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام در کتابها و منابع روایی شیعه دعاها، اذکار و حرزهای زیادی نقل شده است که ما از آنها به عنوان گنجینه یاد می‌کنیم. زیرا طبق مضمون روایات، دعا سلاح مومن در سختی هاست.
پس با وجود این سلاح ارزشمند و این نعمت تمام نشدنی، شیعیان نباید غصه ای به دلشان راه بدهند.

یکی از این دعاهای ارزشمند که آثار عجیب و مجربی دارد، دعای وسعت رزق و روزی یا به عبارتی حرز وسعت رزق است که از امیر مومنان حضرت علی (علیه السلام) روایت شده است. در ادامه با این دعای شریف و آثار و آداب آن آشنا می‌شویم.

روایت دعای گشایش رزق و روزی

سید بن طاووس در کتاب مهج الدعوات و منهج العبادات از امير المؤمنين علىّ بن ابى طالب (علیه السلام) نقل می‌کند كه فرمودند: هر كس بر او روزى او تنگ شده باشد و راه‌هاى طلب معاش او بسته شده باشد پس اين دعا را در ورق از پوست آهو يا در قطعه‌اى از پوست حيوانى ديگر بنويسد و آن را بر خود بياويزد يا آنكه آن را در جامه‌اى قرار دهد كه آن را مى‌پوشد، پس هميشه همراه خود نگاه داشته و آن را از خود جدا ننمايد، خداى تعالى روزى او را وسيع مى‌گرداند و بر او درهاى خواسته هایش را مى‌گشايد از جايى كه آن را گمان نداشته باشد و دعا اين است:

متن دعای وسعت رزق و  روزی امیرالمومنین سلام‌الله‌علیه

« أللَّهُمَّ لا طاقَةَ لِفُلانِ بْنِ فُلانٍ بِالْجُهْدِ وَ لا صَبْرَ لَهُ عَلَى الْبَلاءِ وَ لَا قُوَّةَ لَهُ عَلى الفَقْرِ وَ الْفَاقَةِ اللَّهُمْ فَصَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ لَا تَحْظُرْ عَلَى فُلانِ بْنِ فُلانٍ رِزْقَكَ وَ لَا تُقَدِّرْ عَلَيْهِ سِعَةَ مَا عِنْدَكَ وَ لا تَحْرمهُ فَضْلَكَ وَ لا تَحْسِمُهُ مِنْ جَزيلِ قِسَمِكَ وَ لا تَكِلْهُ إِلى خَلْقِكَ وَ لا إلى نَفْسِهِ فَيَعْجِزَ عَنْهَا وَ يَضْعَفَ عَنِ الْقِيَامِ فِيمَا يُصْلِحُهُ وَ يُصْلِحُ مَا قَبْلَهُ بَلْ تَنْفَرِدُ بِلَمِّ شَعْثِهِ وَتَولّي كِفَايَتِهِ وَانْظُرْ إِلَيْهِ فِي جَميع أُمُورِهِ إِنَّكَ إِنْ وَكَلْتَهُ إلى خَلْقِكَ لَمْ يَنْفَعُوهُ وَ إِنْ أَلْجَأْتَهُ إِلَى أَقْرِبائِهِ حَرَمُوهُ وَ إِنْ أَعْطَوْهُ أَعْطَوْهُ قَلِيلًا نَكِداً وَ إِنْ مَنَعُوهُ مَنعُوهُ كَثيراً وَ إِنْ بَخِلُوا بَخِلُوا وَ هُمْ لِلْبُخْلِ أَهْلٌ ، أَللَّهُمَّ أَغْنِ فُلانَ بْن فُلانٍ مِنْ فَضْلِكَ وَلا تُخْلِهِ مِنْهُ فَإِنَّهُ مُضْطَرٌّ إِلَيْكَ فَقِيرٌ إلى مَا فِي يَدَيْكَ وَ أَنْتَ غَنِيٌّ عَنْهُ وَ أَنْتَ بِهِ خَبِيرٌ عَلِيمٌ وَ مَنْ يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهُ فَهُوَ حَسْبُهُ إِنَّ اللَّهَ بَالِغُ أَمْرِهِ قَدْ جَعَلَ اللهُ لِكُلِّ شَيْءٍ قَدْراً إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْراً وَ مَنْ يَتَّقِ اللهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجاً وَ يَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لا يَحْتَسِبُ. »

ترجمه دعای وسعت رزق و  روزی امیرالمومنین سلام‌الله‌علیه

« خداوندا فلان شخص پسر فلان در تحمل مشقّت دیگر طاقتی ندارد و براى او بر بلا صبری نیست و او بر فقر و احتياج توانایی ندارد، خداوندا پس رحمت فرست بر محمّد و بر آل محمّد و روزى خود را از فلان پسر فلان منع مكن و بر او گشودگى آنچه را كه از عطاها در نزد توست تنگ مگردان و او را از زيادى بخشش خود محروم مكن و از او نعمتهاى بزرگ خود را قطع مكن و او را به سوى خلق خود و نه (حتی) به سوى نفسش وامگذار تا آنكه از رسيدن به آن نعمتها عاجز گردد و در بجا آوردن آنچه (امور) او را اصلاح می‌کند و (امور) قبلش را اصلاح نماید ضعيف شود. بلكه خود به تنهائى توجه نماى به جمع نمودن پراكندگى احوالش و متولّى کفایت (معاش) او باش و در همه كارهایش بسوى او نظر رحمت نماى. بدرستى كه تو اگر او را بسوى مخلوقاتت واگذارى، او را نفع نمى‌دهند و اگر او را بسوى خويشانش حواله نمائى، او را محروم مى‌كنند و اگر چنانچه به او چیزی ببخشند، بسيار كم مى‌بخشند و اگر او را منع كنند، بسيار شديد منع مى‌كنند و اگر بخل بورزند، در حالی خسّت می‌کنند که آنها براى بخيل بودن سزاوارند. خداوندا فلان پسر فلان را از زيادی بخشش خود توانگر گردان و او را از فضل خود خالى مگردان، پس بدرستى كه او به سمت تو التجاء آورده است، به آنچه در نزد توست محتاج است و تو از او بى‌نيازى و تو به حال او بينا و دانائى و كسى كه اعتماد نمايد بر خدا پس او را كافى و بس است بدرستى كه خدا رساننده فرمان خود (به هر كس كه مى‌خواهد) است بتحقيق كه خدا از براى هر چيزى اندازه‌اى گردانيده است بدرستى كه با هر دشوارى آسانى است بدرستى كه با هر مشقتى راحتى است و كسى كه از نافرمانى خدا بپرهيزد براى او بيرون آمدن از سختی را ميسّر مى‌كند و او را از جايى كه گمان نداشته باشد، روزى مى‌دهد. »

خواص و فواید دعای وسعت رزق و  روزی امیرالمومنین سلام‌الله‌علیه

این دعای کوتاه، خواص شگفت انگیز و مجربی دارد که مشهورترین حرز برای کاسبان و شاغلانی است که وظیفه تامین معاش زندگی را به عهده دارند. با توجه به متن زیبای آن در مورد فوایدش می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • از بین بردن فقر

  • گشایش راههای کسب درآمد

  • وسعت و افزایش در رزق و روزی

  • پشت سر گذاشتن مشکلات بزرگ اقتصادی

  • اتکاء به خدا و منبع روزی تمام نشدنی او

  • قطع وابستگی به مردم و خلقِ خدا

آداب دعای وسعت رزق و  روزی امیرالمومنین سلام‌الله‌علیه

طبق روایتی که دعای وسعت رزق در آن نقل شده است، آداب نگارش و استفاده این حرز عبارتست از:

  • همانطور که روایت بالا خواندید این دعای شریف بر روی پوست آهو نوشته می‌شود.

  • در زمان نوشتن باید نام صاحب آن بهمراه نام پدرش در سه بخش از دعا ذکر شود. (جاهایی که در متن دعا زیر آنها خط کشیده شده است)

    • نکته: باتوجه به این موضوع چنانچه این حرز برای خانم نوشته شود، لازم است ضمایر عربی در متن آن به مونث تغییر داده شود.

  • شخص باید این حرز را بر گردنش بیاویزد و یا به شکل دیگری در لباسش قرار دهد.

  • حرز وسعت رزق دائما باید همراه شخص باشد.

برخی آداب فرعی حرز وسعت رزق

  • طبیعتا اعتقاد قلبی شخص به دعاها در اثرگذاری آنها موثر است

  • بهتر است دعا با وضو و رو به قبله نوشته شود

  • رعایت تقوای الهی در زمان استفاده از این دعا به جهت استفاده هرچه بیشتر از برکات آن

  • توجه داشته باشید که روزی انسان در پیشگاه خداوند مقدر است پس در همه حال در عین حالی که برای کسب روزی حلال تلاش می‌کنید، راضی به رضا و تقدیر الهی باشید.

  • حفظ حرمت و احترام دعا (چنانچه در سرویس بهداشتی این دعا در کیف، محفظه و یا جایی در لباس باشد که به آن بی‌احترامی نشود، مشکلی ندارد.)

  • منبع دعای وسعت رزق:

    1. مهج الدعوات، ص 160

    2. مصباح کفعمی، ص 169

    3. بحارالانوار، ط دارالاحیاء التراث، جلد 92 ، ص 300

    4. مستدرک الوسائل، ج 13، ص 40

    5. جامع احادیث شیعه، ج 17، ص 40

    تهیه دعای وسعت رزق و  روزی امیرالمومنین سلام‌الله‌علیه

    تیم پژوهش موسسه حرزجان که پیش از این در راستای ترویج فرهنگ اسلامی و بهره مندی از برکات اهل بیت علیهم السلام، به تهیه باکیفیت ترین حرز امام جواد (علیه السلام) روی پوست آهو اصل اقدام نموده است، دعای وسعت رزق و روزی امیرالمومنین سلام‌الله‌علیه را نیز به بهترین شکل و مطابق با آداب آن تهیه و عرضه می‌نماید.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *